Ismerd meg a főbb társasjáték típusokat!

 Emlékszel még, amikor Ki nevet a végén játék közben az egyik játékostársad már másodjára dobott hatost, és egy körrel előtted járt, miközben neked voltak még bábuid, amik be se kerültek a körbe? Ezek a játékok annyira egyszerűek, hogy nem is emlékszünk, mikor tanultunk meg velük játszani. Olybá tűnik, mintha mindig is tudtuk volna.

A modern játékokkal azonban nem ennyire egyszerű a dolgunk. A társasjátékozás manapság már óriássá nőtte ki magát. Egyre több és több új játék jelenik meg, hogy szinte már nem is lehet követni. Elég ha megnézzük a Kickstartert, vagy néhány erre specializálódott weboldalt, webshopot. Szinte hetente találkozhatunk újonnan megjelent játékokkal. Egy biztos: mind tartogat számunkra valami újdonságot.

A Boardgamegeek nevű társasjáték-adatbázisban számtalan kategóriával találkozhatunk. Az egyszerűség kedvéért szedjük főbb csoportokba a játékokat.

1. Absztrakt logikai játékok.

Sakk, dáma, malom, dominó. Minden játék ősanyja. Két játékos játssza, és nincs témája. A szerencse egyáltalán nem tényező ezekben a játékokban, a logikus gondolkodás, a megfontolt lépések vezetnek győzelemre.

via GIPHY

 

2. Euró játék / eurogame

Kezdetben ezek a játékok Németországból indultak világhódító útjukra, ekkor még a német játék kifejezést használták rájuk. Általában nem harci, vagy háborús a témájuk, hanem földművelés, gazdálkodás, építkezés, kereskedés. Legtöbbjük könnyen tanulható, és nem tart sokáig a játékidő. Stratégiai gondolkodás mellett szerepet kap már a szerencse is ezekben a játékokban. Tökéletes családi játékok. A győzelemhez több út is vezethet. Általában az lesz a győztes, aki előbb eléri az adott játék diktálta célt, és/vagy aki több győzelmi pontot gyűjt be a játék során.

Euró játék példa: Catan telepesei, Carcassone, Mars terraformálása

3. Kooperatív játékok

A kooperatív játékok abban különböznek, hogy amíg a többiben egymás ellen vagytok, ezekben viszont össze kell fogni egymással, és az ellenfeletek maga a játék. 

Hogyan is működik ez? A játékmenet során a játék mechanizmusától függően olyan események következnek be, amik megváltoztatják a játék menetét, ezeket vagy csírájában el kell fojtaniuk a játékosoknak, vagy alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez. Például a Rettegés Arkhamban társasjátékban egy adott helyszínen események következhetnek be, amelyek lehetnek pozitív, vagy negatív hatásúak is, valamint szörnyek jelennek meg, amiket le kell győzni, illetve dimenziókapuk nyílnak meg, amelyeket be kell zárni. Ha ezt nem tesszük meg, hamar felébred a főgonosz, a Mérhetetlen Vén, és elpusztítja egész várost, vagyis legyőzött minket a játék. Az összefogás csakis úgy működik, ha a játékosok előre megbeszélik a lépéseket, azonban ez nem minden: a kooperatív játékoknak magas szerencsefaktora is van. Összességében nagyon izgalmas játékok, nekem a Rettegés Arkhamban személyes kedvencem, habár, első három alkalommal le lettünk győzve a játék által :)

Kooperatív játék példa még: Robinson Crusoe, Pandemic

4. Pakliépítős játékok

Most jöjjünk le egy kicsit a játéktábláról.

Minden játékos egy néhány darabból álló alap paklival kezd. Ezek a lapok főleg a játék legelején lesznek hasznosak, utána akár meg is szabadulhatunk tőlük. Először is, ezeknek a segítségével szerezhetjük meg a paklink további lapjait. A lényeg, hogy ügyesen állítsuk össze a paklinkat, mert a játék során ebből fogunk húzni. Amely lapokat használtuk, azokat eldobjuk, majd ha elfogyott a húzópaklink, az eldobott lapokat újrakeverjük. Az eldobott lapok tartalmazzák az újonnan szerzett lapjainkat is. Tehát a húzópaklink egyre gyarapodik.

Ezek a játékok nagyon jól újrajátszhatóak, sokukhoz tartoznak az alapjátékon kívül kiegészítők, amikkel még érdekesebb és változatosabb lesz a játszma.

Pakliépítős játékok: Hero Realms, Dominion, Shards of Infinity

 

via GIPHY

5. Munkáselhelyezős játékok

Adott egy játéktábla számos helyszínnel, valamint néhány bábu, amiket ebben a kategóriában munkásoknak nevezünk.

A játéktáblánkon különböző helyszínekkel különböző cselekedetet vihetünk végbe. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a  munkásainkat lehelyezzük azokra a helyszínekre, amelyeknek az akcióját végre szeretnénk hajtani. A csavar benne, hogy egy helyszínen csak korlátozott számú munkás helyezkedhet el, ez függhet játékos számtól is. Ezért a győzelemhez vezető úton fontos, hogy előre kitaláljuk a lépéseinket, tervezzünk egy stratégiát. Viszont figyelnünk kell ugyanakkor ellenfelünk stratégiáját is, próbáljuk meg előre látni, hogy mi lehet a terve, és bele kell csempészni olyan mozdulatokat a játékunkba, amivel az ő lépéseit szabotálhatjuk. A szerencsefaktor ezeknél a játékoknál kevésbé számít, habár előfordulnak kockadobás, vagy kártyahúzás akciók, amivel könnyíthetjük (vagy nehezíthetjük) a dolgunkat a játékmenet során.

Munkáselhelyezős játék példa: Lords of Waterdeep, Istanbul, Stone Age

6. Háborús társasjátékok

Az egyik, amiről elsőre fel lehet ismerni ezeket a játékokat, az az, hogy biztosan tartalmaznak egy jó nagy térképhez hasonlító játéktáblát. Minden játékos kiválaszt egy sereget, akit irányítani, és fejleszteni fog és akikkel elérik a győzelmet, vagyis a legtöbb csatát megnyerni, a legtöbb területet elfoglalni. Ami még nagyon megnyerő ezekben a játékokban, hogy tokenek, vagy egyszerűbb bábuk helyett általában nagy, szépen kidolgozott figurák jelképezik a seregünket. Az ügyesebb kezűek gyakran ki is festik ezeket.

Háborús játék példa: Star Wars: Lázadás, Felkelő nap, Kemet, Scythe

7. Legacy

A legacy szó örökséget, hagyatékot jelent. De hogyan is lehet ez egy társasjáték típus? Ezek talán az egyik legkülönlegesebb játékok közé tartoznak. Játék közben bizonyos események, vagy a játékosok döntéseinek következtében megváltozhat a játékmenet, vagy akár a szabály is. Néhány esetben arra kényszerít a játék, hogy tépjünk el egy kártyalapot, írjunk rá tollal, vagy ragasszunk matricát valamelyik komponensre és így tovább. A változások, amik a játék során bekövetkeznek maradandóak, tehát a következő játék során is érvényben lesznek. Innen már érthető az örökség szó. Döntéseink következtében a következő játékra megörököljük az előzőben bekövetkezett változásokat. A játékot nem lehet egy alkalommal kijátszani. Ahhoz hogy végigvigyük, 10-20 alkalom is szükséges lehet. Ám ezek után nem lehet újra játszani a közben bekövetkezett módosítások végett.

Ahhoz hogy újra játszani tudjunk vele, vagy újra meg kell venni a játékot, vagy pedig ha van rá mód úgynevezett "recharge pack"-et lehet venni a kiadótól.

Elsőre ez biztosan furcsán hangzik, de ha kíváncsiak vagyunk az újdonságokra, bátran próbáljuk ki. Ezekhez a játékokhoz a legjobb, ha van egy állandó társaság, hiszen az újaknak nagyon hosszadalmas lenne elmagyarázni, hogy mi miért változott, és hogy a lapok nem azért vannak eltépve, mert valaki nem nyert.

Legacy társasjáték példa: Pandemic Legacy, Bertayal Legacy

 Összefoglaló

Mint ahogy fent is említettem, rengeteg típusú játék létezik. Ahogy egyre népszerűbbek lesznek a társasjátékok, és egyre több újdonság jelenik meg, már nehéz őket egy-egy kategóriába besorolni.  Remélem, hogy segíthettem ezzel a kis - teljesség igénye nélkül - készült összefoglalóval. Írd meg kommentben, mit gondolsz a különböző típusokról, vagy hogy melyik a kedvenced :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tejossztarsas.blog.hu/api/trackback/id/tr8014880618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Te jössz!

Blogunk célja népszerűbbé tenni a társasjátékozást, számos különböző társasjáték bemutatásával, értékelésével, és ajánlásával.

Friss topikok

süti beállítások módosítása