Kiterjesztett valóság a társasjátékozásban?

 A Tilt Five nevű rendszer összemossa a társasjátékok, és a videojátékok határait. 

Érdekes projekt indult a Kickstarteren, aminek a támogatottsága már több mint 200%-nál jár, a célul kitűzött 450.000 $-hoz képest ebben a pillanatban 1.325.000 $-nál tartanak. Augmented Reality (AR), vagyis magyarul a Kiterjesztett Valóság technológiáját alkalmazzák egy játéktábla, AR-szemüvegek, és kontrollerként szolgáló irányítópálca segítségével. A tábla egy USB kábellel csatlakoztatható telefonhoz, tablethez, vagy laptophoz, és kezdődhet a játék.

f03ff5e38e98f2d1dd89a32dcc821a53_original.png

Az AR-szemüveg segítségével láthatjuk a táblára kiterjesztett játékot, és a környezetünket is, így olyan érzést kelt, mintha egy 3D-s felület lenne előttünk.

A tábla szétszedhető kisebb részekre, valamint egy rész felhajlítható, hogy igazi 3D élményt kapjunk.

Az irányítópálca segítségével interakcióba léphetünk a holografikus játéktérrel. Törhetünk-zúzhatunk, égethetünk, csúztathatunk, lökhetünk és így tovább.

A rendszert úgy tervezték meg, hogy lehessen egyedül is játszani, vagy egyszerre többen. Hálózatra csatlakoztatva multiplayer módban távolról is becsatlakozhatnak a játékosok.

A Tilt Five belevisz a társasjátékozásba olyan elemeket, amiket eddig csak a videójátékoknál élvezhettünk, úgy mint a játékmentés, tutorialok, és streamelés. Minden résztvevő a saját szemszögéből látja a játékot, tehát pl. nem kell rejtegetni egy kártyát, amit felhúztunk. A minik, és a kártyák szintén életre kelnek a speciális effekteknek köszönhetően.

A legalsó pledge levellel már mindent megkapunk, ami a Tilt Five használatához kell, már ebben is benne vannak a fejlesztők által készített játékok. Magasabb pledge levellel már beléphetünk tesztelők közé is, amivel segíthetünk a hibák kijavításában, a rendszer tökéletesítésében.

 Ez az újdonság sok kérdést felvet a jövőbeni játékokkal kapcsolatban. Vajon ez lenne a társasjátékozás jövője? Vagy ez már kicsit túlzás?

Sok szempontból előnyös lehet. Nekünk a legtöbb barátunk messze lakik, így nehéz összehoznunk játék-esteket és manapság egyre többen is így vannak ezzel. Erre a problémára megoldást nyújt a Tilt five rendszere, hiszen távol lévő emberek is tudnak egymással játszani. Ha valakinek nincs annyi ideje, hogy egy hosszabb játékot végigjátszon, akkor a mentés funkcióval legközelebb ugyanott lehet folytatni. 

 Sokszor fárasztó lehet megtanulni egy új játéknak a szabályait. Gyakran a második-harmadik nekifutásra sikerül belejönnünk egy játékba annyira, hogy teljesen tiszták legyenek a szabályok. Ebben is kényelmes megoldást kaphatunk, hiszen a Tilt Fiveban lehetőség van interaktív játéktanulásra, ami segít könnyen és gyorsan megtanulni a játékmenetet és a szabályokat.

Hatalmas élmény lehet kipróbálni egy ilyen játékot, nagyon érdekes lehet, ahogy a tábla és a karakterek megelevenednek előttünk, és azt láthatjuk, ami eddig csak a képzeletünkben létezett. Minden esetre nem lehet egy lapon említeni a hagyományos társasjátékozással, hiszen nincs meg az érzése annak, amikor rakosgatjuk a miniket a táblán, kártyákat játszunk ki, kockával dobunk, és tokeneket gyűjtünk. Kicsit hasonló, mint az e-book és a nyomtatott könyv kapcsolata. Az e-book sok szempontból praktikus, de nem lehet lapozgatni és nincs könyv illata :)

Az alábbi linken elérhető a fejlesztés Kickstarter oldala.

https://www.kickstarter.com/projects/tiltfive/holographic-tabletop-gaming?ref=section-games-view-more-discovery-p3

 Aki be szeretne szállni a projekt támogatásába, annak igen csak mélyen bele kell nyúlni a zsebébe, ugyanis a legalacsonyabb pledge level 299$-ba, vagyis 85.000 Ft-ba kerül. Ha azon szerencsések közé akarunk kerülni akik tesztelhetik a játékrendszert és már fél évvel a kibocsátás előtt használhatják, akkor minimum 1499$-ral, vagyis körülbelül 426.000 Ft-tal kell számolnunk. 

A Béta verziót már 2020 februárjában elkezdik kiküldeni azoknak, akik ezt a pledge levelt választották. Az ettől olcsóbb támogatást választók 2020 júniusában várhatják a csomagjukat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tejossztarsas.blog.hu/api/trackback/id/tr3315215968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Te jössz!

Blogunk célja népszerűbbé tenni a társasjátékozást, számos különböző társasjáték bemutatásával, értékelésével, és ajánlásával.

Friss topikok

süti beállítások módosítása